top of page
Sorumluluk
Kadın olmak kendini keşfetmek ile birlikte sorumluluklarınıda birlikte getirir. Bir birey veya aile olarak doğum kontrolü söz konusu olduğunda, geçmişe nazaran karar verilebileceğiniz bir çok opsiyon
vardır. Haplar, vajinal halkalar, implantlar ve enjeksiyonlar modern kontrasepsiyonda açık olan seçeneklerden sadece birkaçıdır. Ve bu seçenekler arasında rahim içi cihazlar veya RİA (IUD) da vardır. Bu doğum kontrol şekli hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sizin için doğru olup olmadığını öğrenmek için aşağıya doğru ilerleyerek bizlerle birlikte olmaya devam edibilirsiniz.
İlk soru, RİA nedir
Spiral veya RİA'nın açılımı "rahim içi cihaz" olarak geçer. RİA, rahim içine bir doğum kontrol formu olarak yerleştirilen plastikten yapılmış küçük, esnek, T şeklinde bir cihazdır. Doktorunuzun ofisinde gerçekleşen bir PAP smearına benzer bir prosedürle uterusunuza implante edilir. İnce acılar ve kanama bu durumdan kaynaklanabilir, ancak hızlı bir şekilde iyileşme görülmelidir.
Spiralin farklı çeşitleri var mıdır
Evet, çok bilinenler olarak kadınlara 5 farklı tipte RİA sunulur. Bunlar: Paragard, Liletta, Mirena, Skyla ve Kyleena
Paragard tek bakır tabanlı IUD'dir, diğer dört tanesi ise hormonaldır.
Hormonal ve bakır
arasındaki fark ne, nasıl işe yarıyor
Bir RİA'nın çalışma şekli, kullanılan RİA'nın türüne bağlıdır. Tüm RİA'lar, yumurtanın yumurta ile temas etmesini önlemek için spermin uterusun içinde hareket edememesini sağlar; Ayrıca döllenmiş olan ve olabilecek yumurtanın rehime yerleşmesini önlerler.
Bakır RİA'lar ekstra koruma sağlamak için bakırın spermisidal özelliklerini kullanırlar. Yani, zayıf taraf sperm olmak üzere ikisi birbirlerine düşman diyebiliriz. Bakır ayrıca gebeliğin önlenmesine yardımcı olmak için bağışıklık sistemi üzerinde de hareket eder.
Hormonal RİA'lar progesterona benzer bir hormon kullanırlar ve böylece yumurtlamanızı önlerler.
RİA'nın avantajları
RİA'nın kadınlara doğum kontrol şeklini çok çekici kılan bazı avantajları vardır:
-
Çok etkilidirler ve istenmeyen gebelik riskini %99 oranında azaltırlar.
-
Bir acil durum kontrasepsiyonu olarak bile etkilidirler. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonra bir RİA yerleştirilirse, gebelik şansı %99.9 oranında azalır.
-
Uzun bir süre korunma sağlarlar. Seçtiğiniz RİA'nın türüne bağlı olarak, hormonal RİA'lar 3-6 yıllar arası, bakır RİA'lar 12 yıldan uzun bir süre boyunca kullanılabiliyor.
-
Geri dönüşümlü kontrasepsiyon sağlarlar. RİA'larla ilgili bir başka harika şey de, fikrinizi değiştirdiğiniz anda veya hamile kalmak istediğinizde, RİA'nız çıkartılarak başka bir korunma şekline geçmeniz veya tekrar gebe kalmanın mümkün olmasıdır.
-
Hormonal RİA'lar, adet dönemlerinin daha hafif geçmesini sağlarlar, bu da onları ağır kanaması olan kadınlar için çekici kılar.
RİA'nın dezavantajları
Herşeyde olduğu gibi RİAlar herkes için doğru değildir. Kadınlar RİA gibi doğum kontrol yöntemlerini kullanmaya karar vermeden önce bilmeleri gereken bazı dezavantajları vardır.
RİA'nın dezavantajları şunlardır:
-
RİA'lar implant prosedüründen ötürü pahalı olabilirler. Tüm sigorta poliçeleri bu prosedürü kapsayamaz, bu nedenle bu zamanı önceden kontrol etmek iyidir.
-
Genel olarak RİA'lar STD veya pelvik enfeksiyonları olan kadınlar için önerilmemektedir, veya gebelik, servikal veya rahim kanseri var ise.
-
Bakıra alerjisi olan veya Wilson hastalığı olarak adlandırılan rahatsızlığı olan kadınlar için Bakır RİA önerilmemektedir; dikkat edilmezse başlarda kanama ve adet dönemlerinin ağırlaşmasına neden olabilirler.
-
Karaciğer hastalığı veya meme kanseri olan kadınlar için hormonal RİA önerilmemektedir.
-
Her 1000 vakadan yaklaşık 1'inde, bir RİA rahimde yırtılmaya neden olabilir ve cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
-
Rahminizin münferit şekli veya büyüklüğü, bir RİA'nın sokulmasını zorlaştırabilir veya imkansız hale getirebilir. Bunun için ilk önce rahimin şekli ve boyutları kontrol edilmelidir.
Daha fazla bilgi
Bunu okuduktan sonra, RİA'ların sizin için iyi bir doğum kontrolü olabileceğine inanıyorsanız, bu kontrasepsiyonun uygunluğu hakkında daha fazla bilgi almak için jinekoloğunuz veya birinci basamak sağlık uzmanınızla konuşunuz. RİAların sizin ve yaşam tarzınız için iyi bir kontraseptif seçim olduğundan emin olmak için mevcut ilaç ve takviyeleri içeren tam tıbbi (jinekolojik / obstetrik dahil) geçmişinizi verdiğinizden emin olun.
Spiralle Lunette kullanımı
Tabii ki, RİA ile korunurken Lunette kullanabilirsiniz. RİA'nın ve Lunette'nizin bulunduğu yerler tamamen farklıdır. Biri rahim içindeyken diğeri vajen yoluna oturur. RİA kullanmayı planlıyorsanız doktorunuza RİA'nızın tellerini/ipini mümkün olduğunca kısa kesmesini ve adet döneminiz boyunca uzunluğunu düzenli olarak nasıl kontrol edebileceğiniz hakkında bilgi vermesini isteyin, bu RİA'nızın yer değiştirip değiştirmediği hakkında fikir verecektir.
Lunette kullanırken tek dikkat etmeniz gereken şey Lunette'inizi çıkartırken kavrama çizgilerinden (dibinden) cimcikleme hareketiyle sıkıp emiş gücünü azalttığınızdan emin olduktan sonra vajinanızdan yavaşça manevralarla çıkarmanız olacaktır. Farklı yöntemler de uygulanabilir, önemli olan vakum hissinin bozulmasıdır.
bottom of page